Är du en av alla de som varje månad har PMS? Då är det bra att prata om hur du har det under den här perioden.
Det kan kännas jobbigt att berätta om hur PMS påverkar dig varje månad, men det kan skapa ännu fler problem om du låter bli.
Har du inte PMS är det omöjligt att veta vad som pågår en gång i månaden. Det är inte ovanligt att humörsvängningarna, gråtattackerna och chokladsuget avfärdas med ”ja, ja det är ju den tiden i månaden…”.
Är du i ett nytt förhållande eller kanske har du precis flyttat ihop med din partner? Då finns det så mycket roligt att prata om, exempelvis gemensamma livsmål och nästa resa tillsammans. Men det finns också ämnen som är mindre roliga – PMS är ett sådant ämne.
Skjut inte upp det utan ta ett snack redan idag med din partner innan du är mitt uppe i PMS-perioden. Det gör underverk för förståelsen och medkänslan. Hjälp din partner förstå dig och din PMS.
Tre tips på samtalsämnen om PMS
Vi hjälper dig med tre uppslag på samtalsämnen som rör PMS. Använd dessa som utgångspunkt när du ska prata med din partner eller närstående, det blir så mycket lättare att förstå dig och din PMS med mer kunskap och information.
1. Det är inte jag, det är hormonerna
Först och främst ska du sluta att kalla dig själv för ”galen” när du har PMS. Det är du INTE! Det handlar om en berg- och dalbana av hormoner i kroppen varje månad.
När kroppen gör sig redo för ägglossning ökar mängden av hormonet östrogen, för att sedan snabbt sjunka strax innan ägglossningen.
Om du inte blir gravid vid ägglossningen kommer progesteronnivåerna (progesteron är också ett hormon) först att öka för att sedan sjunka fram till nästa menstruation.
Det är inte fastlagt till 100% varför så många har PMS. Man tror dock att det är de ämnen som bryter ner progesteronet som du som har PMS är extra känslig för. Det är därför PMS visar sig strax före menstruationen, för att sedan klinga av när mensen kommit igång.
Berätta för din partner om vad du upplever under PMS:en.
Det här vet du säkert redan, men här är något av det som kan upplevas under PMS.
irritation och ilska
du oroar dig mer än vanligt
ledsenhet och kanske har lätt till tårar.
Både vad och hur mycket du upplever under PMS-perioden kan variera från gång till gång.
Be din partner att ta reda på mer om PMS, ni kanske kan googla tillsammans för att hitta mer information.
2. Det är normalt
Att uppleva olika förändringar vid tiden före mens är fullständigt normalt!
Om du skriver dagbok är det inte helt otroligt att du ser ett mönster i att det ungefär var fjärde vecka är mer irritabilitet, bråk och helt enkelt att livet verkar fyllt av motgångar just vid denna tid.
Förklara att du bara försöker hänga med på den hormonella berg- och dalbanan, och att ni är i det här tillsammans. Och att alla upplever någon form av förändring i kroppen och psyket under perioden före mens, men i varierande grad och på olika sätt. Vid PMS är förändringarna mer tydliga och mer besvärliga.
3. Berätta vad du behöver vid PMS
Förvänta dig inte att den du lever med är tankeläsare.
Berätta och prata om vad det är du behöver under perioden med PMS, vare sig det är behov av att vara ensam, eller mer kramar och choklad. Ni är i det här tillsammans!
Du använder en gammal webbläsare
Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!