Tvätthögarna är gigantiska, ungarna skriker högre än vanligt, orken är som bortblåst och chokladsuget är astronomiskt. Det märkliga är att det alltid inträffar dagarna före mens. Känns det här igen?
Det är inte universum eller slumpen som bråkar med dig. Det är troligen PMS som ger sig till känna.
Det är vanligt att kvinnor upplever PMS starkare när barnen kommit. Det finns dock inga vetenskapliga studier som visar på en koppling mellan barnafödande och graden av PMS, men det är ändå många kvinnor som berättar att PMS:en blivit betydligt mer påtaglig eller att den har debuterat under småbarnsåren.
Många börjar märka av PMS i 20-årsåldern, och det upplevs som mest runt 30-40-årsåldern då de flesta har små barn. Småbarnsåren är vanligtvis fyllda med stress och sömnlösa nätter och inget av det ger ju så bra förutsättningar för att hantera PMS.
Det mesta som är bra att göra vid PMS är svårt att få till med små barn runt omkring sig, du skulle behöva träna mer, sova mer, stressa mindre – och hur lätt är det?
PMS och tillvaron med små barn
Hur ska du hantera tillvaron med små barn och PMS? Här har vi skrivit ner några tankar och tips som vi hoppas kan vara till hjälp:
Är du osäker på om det är PMS? Ladda ner vår PMS-kalender och fyll i den under 1-2 månader så kanske du ser ett mönster i måendet. Om det är annorlunda dagarna före mens är det troligen PMS. Den kan vara bra att visa för din partner.
Lite motion är bättre än ingen motion alls – ta ett extra varv med barnvagnen runt kvarteret, ta cykeln i stället för bilen när du ska handla, eller något annat som du känner är överkomligt och genomförbart.
Vila, avslappning och sömn är bra men snudd på omöjligt att få till med små barn. Och även här gäller att lite är bättre än inget!
Sök vård om du mår riktigt dåligt och livet inte fungerar
Om du mår riktigt dåligt och det känns som om livet inte fungerar, och om inget av det du försöker göra själv hjälper, då ska du söka vård.
Beställ tid hos din husläkare och berätta om hur du mår och hur det påverkar vardagen.
Det är alltid bra att vara förberedd när man besöker vården. Ett tips är att ta med din ifyllda PMS-kalender till läkarbesöket. Tyvärr är inte kunskapen alltid så bra hos många läkare, bland annat på grund av att det fortfarande bedrivs väldigt lite forskning kring vad som händer i kvinnors kroppar vid PMS. Av den anledningen är det bra att själv vara påläst och ta reda på så mycket som möjligt.
Du använder en gammal webbläsare
Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!