Hem / Fakta & Tips / PMS / PMS eller Klimakteriet?

PMS eller Klimakteriet?

Du är mer irriterad än vanligt, personer i din närhet har plötsligt blivit idioter, du känner dig inte alls som vanligt. Beroende på vilken ålder du är i kan det vara PMS, klimakteriet eller förklimakteriet.

Kvinna som undrar om hon har PMS eller är i klimakteriet

Skillnaden mellan PMS och klimakteriet

Den avgörande skillnaden är att vid PMS börjar du känna dig ”normal” när mensen börjar. I klimakteriet är det ungefär likadant över hela menstruationscykeln.

De båda tillstånden har med hormoner att göra, framför allt östrogen och progesteron.

Tyvärr saknas det tillräckligt med forskning om orsakerna till PMS för att man säkert ska kunna förklara varför upp till 75% av alla fertila kvinnor har PMS. Man tror dock att det beror på att kvinnor med PMS är extra känsliga för lägre nivåer av progesteron och/eller för de ämnen som bryter ner progesteronet.

Om du inte blivit gravid börjar progesteronnivåerna sjunka efter ägglossningen. Av den anledningen inträffas PMS mellan ägglossning och menstruation. Och det är ju precis då du kan känna att partnern plötsligt blivit helt omöjlig och du vill säga upp dig från ditt värdelösa jobb. När menstruationen sen sätter i gång blir du plötsligt kär igen och ditt arbete är ett riktigt drömjobb.

Är du i klimakteriet känns det ungefär likadant under hela menscykeln.

Det mest klassiska tecknet på klimakteriet är värmevallningar, så känner du av vallningar är du troligen i klimakteriet.

Om du misstänker att du är i klimakteriet och vill veta mer så kan du läsa mer om förklimakteriet här, och om klimakteriet här. Du länkas till femarelle.se och länkarna öppnas i en ny flik. Femarelle är ett kosttillskott avsett för kvinnor i klimakteriet.

Förändrad PMS i klimakteriet

Det är vanligt att PMS upplevs starkare när man närmar sig och går in i klimakteriet på grund av att progesteronnivåerna sjunker ju äldre man blir. Som vi beskriver ovan tror forskarna att just låga progesteronnivåer kan ha ett samband med PMS.

Premens är avsett för kvinnor med PMS

Förutom att lyssna på kroppen och vara snäll mot sig själv, träna, meditera och äta en hälsosam kost kan man prova olika kosttillskott, exempelvis  Premens Cleanmarine som är avsett för kvinnor med PMS. Premens innehåller bland annat

  • salvia som bidrar till välbefinnande i samband med menstruation
  • vitamin B6 som bidrar till reglering av den hormonella aktiviteten.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå